Vad är ASBRA?

Asbra är ett adjektiv som enligt Wiktionary betyder:

Mycket bra

Synonymer: svinbra, jättebra, superbra

Asbra är också målsättningen i alla våra uppdrag och sammanfattar hela vår filosofi med ett enda ord.

Det låter ju asbra… men hur går det till i praktiken?

Tänk dig att du ska köpa ett hus, på utsidan så ser allt perfekt ut, dessutom så är priset lågt, den enda haken är att du inte får eller kan besiktiga fastigheten först.. Skulle du fortfarande köpa det då?

Så går nämligen de flesta köp av hemsidor och applikationer till, beställaren saknar en djupare kompetens kring de tekniska detaljerna och hur man försäkrar sig om att innehållet lever upp till förpackningen.

Utvärdera & sammanfatta

Oavsett om du har en revolutionerande idé som kommer att förändra världen eller om du vill göra om din butik till en webbshop, så börjar det med en utvärdering.

Många av våra uppdrag går ut på att agera extern part som granskar ett tilltänkt eller ett redan avslutat projekt och sammanställa en rapport.

Ibland så handlar det om att få upp hastigheten på en sajt eller att förbättra sökresultaten, andra gånger så är det befintliga lösningar som ska byggas ut eller förbättras.

Grundstenar för hållbar utveckling

Struktur

Programkod skall vara strukturerad. Långa stycken av kod delas in i mindre funktioner och varje funktion dokumenteras utförligt.

Läsbarhet är viktigare än finess, hellre 5 rader lättläst kod än en kraftfull ”one-liner”.

Sammanhang

Bra programkod är sammanhängande. Snyggt och prydligt med korrekta utskjutningar och genomtänkta namn på funktioner och variabler som gör det lätt att felsöka och vidareutveckla.

Hållbarhet

Bra kod är alltid portabel och förlitar sig inte på tredjepartsprojekt som riskerar att avvecklas.

I sann UNIX-anda så anser vi att 1 verktyg för varje specifik uppgift är bättre än att klumpa ihop alla verktyg tillsammans.

Att bygga portabla hemsidor innebär ofta att man separerar funktion från utseende med plugin respektive tema, på så vis så kan man byta eller avaktivera den ena utan att påverka den andra.

Säkerhet

Att utveckla en tjänst som fungerar är bara halva jobbet, att försäkra sig om att den faktiskt fungerar som det är tänkt och att man inte har öppnat upp sårbarheter är den andra halvan.

När man utvecklar för webben så är det viktigt att det finns en djup förståelse för typiska säkerhetsproblem som Cross-Site Scripting (XSS), Cross-Site Request Forgeries (CSRF) & kod-injicerning.

Många bedrägerier görs t.ex. med enkla inbäddningar av offrets hemsida till en fejkad domän.